Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească de pe nicio masă de Paște. Specialistul ne propune o variantă fără carne de miel.
Nutriționistul Mihaela Bilic susține că de pe mesele festive nu trebuie să lipsească alimentele tradiționale. Ea a spus că de pe masa de Paște a românilor nu trebuie să lipsească stufatul.
Stufatul este o rețetă tradițională nelipsită de pe masa de Paște a românilor. Rețeta clasică are la bază carnea de miel, dar acesta poate fi preparat și din ciuperci. Important e să aibă cât mai multe verdețuri, susține nutriționistul Mihaela Bilic, care spune că preparatul poate fi făcut și cu carne de porc, în caz că nu vă place cea de miel.”, a punctat medicul, conform revistei Unica.
Medicul nutriționist susține că nici drobul și nici friptura nu sunt periculoase pentru siluetă, dacă sunt consumate moderat.
”Meniul de Paște, spre deosebire de meniul de Crăciun, nu este periculos pentru siluetă tocmai pentru că tradiția respectă regulile nutriției din moși-strămoși. Adică, de Paște, preparatele tradiționale ar trebui să fie drobul și tot ce înseamnă preparate pe bază de miel, adică stufat, friptură, ciorbă.
Niciuna dintre ele nu are, să spun, contraindicații nici pentru siluetă, nici pentru sănătate, mai degrabă le-aș încadra în categoria alimente de slăbit pentru că sunt, conțin ca și ingrediente, carne și multe legume. În drob avem organele tocate gătite la cuptor împreună cu multe verdețuri, deci niciun gram de carbohidrați, dacă-l mâncăm cu salată verde, este masă de slăbit.
Ciorba, prin definiție, este un aliment de slăbit, în ciorbă este foarte ușor să nu punem grăsime și la final chiar să eliminăm grăsimea care a rezultat din carne, pentru că ăsta este avantajul ciorbei, grăsimea se ridică la suprafață nu se poate amesteca și cu apa, și atunci, dacă o degresăm din nou, avem un produs de slăbit.”, a mai spus Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic ne avertizează că un consum excesiv de ouă poate conduce la probleme grave de sănătate.
Friptura, din nou, mâncată cu salată e de bine, iar stufatul, la fel, presupune multe ceapă, usturoi și din nou carne de miel, deci niciun stres nici aici. E adevărat, cantitatea face diferența și n-ar fi recomandat să exagerăm cu ouăle fierte, mai ales dacă le mâncăm cu maioneză, mai ales dacă am ținut post și am avut o perioadă în care alimentația a fost bazată pe vegetale și pe lucruri mai ușoare.
Oul prin definiție stimulează secreția de bilă din vezica biliară și atunci, după o perioadă de post, s-ar putea ca această stimulare să o resimțim ca pe un lucru greu, ceva ce cade greu, dar este vorba doar de trecerea de la perioada de post la perioada obișnuită, iar excesul de ouă s-ar putea să ne dea probleme.”, a adăugat specialistul.